Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/212
Название: Особливості формування врожайність озимої пшениці залежно від удобрення
Другие названия: Peculiarities of formation of yield of winter wheat depending on fertilizer
Авторы: Прокопенко, Сергій Васильович
Ключевые слова: озима пшениця
winter wheat
урожайність
crop capacity
удобрення
fertilization
Нітроамофоска-М
Nitroamophoska-M
Дата публикации: 28-апр-2022
Издательство: ЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯ
Библиографическое описание: Прокопенко С. В. Особливості формування врожайність озимої пшениці залежно від удобрення: магістерська робота. Львів, 2022. 74с.
Краткий осмотр (реферат): Досліди за темою кваліфікаційної роботи проводили на полях ПП "ЗОЛОТВА" Сокальського району Львівської області на дерново-середньопідзолистому супіщаному ґрунті. Предметом дослідження була озима пшениця сорту Колоніа та комплексне добриво Нітроамофоска-М виробництва фірми «Тетра-Агро». Об'єктом дослідження виступав ріст та розвиток рослин озимої пшениці, формування елементів структури врожаю, його якість під впливом удобрення Нітроамофоскою-М. Дослід складався з п’яти варіантів: 1. Без добрив (контроль); Нітроамофоска-М (2 ц/га); Нітроамофоска-М (3 ц/га); Нітроамофоска-М (4 ц/га); Нітроамофоска-М (5 ц/га). Метою досліджень було вивчити особливості формування врожайності озимої пшениці сорту Колоніа залежно від норми внесення Нітроамофоски-М ТУ У 24.1.33775353-001-2009. В завдання досліджень входило: опрацювати літературні джерела та узагальнити результати досліджень проведених українськими та іноземними науковцями стосовно впливу окремих елементів живлення на формування продуктивності озимої пшениці; вивчити вплив Нітроамофоски-М на морфологічні показники озимої пшениці залежно від дози внесення; дослідити як змінюються структурні елементи врожайності зерна пшениці та сама врожайність під дією різних доз Нітроамофоски-М; дослідити вплив доз Нітроамофоски-М на фізичні показники якості зерна озимої пшениці сорту Колоніа; розрахувати економічну та енергетичну ефективність вирощування озимої пшениці за різних доз внесення Нітроамофоски-М; на основі отриманих результатів досліджень розробити рекомендації виробництву щодо використання при удобрені озимої пшениці комплексного добрива Нітроамофоски-М. За результатами досліджень ми встановили що внесення Нітроамофос- ки-М та збільшення дози її внесення призводить до зростання виживаності рослин, формування продуктивних стебел та збільшення продуктивної кущистості, як одного з головних чинників збільшення врожайності зерна. Найбільша продуктивна кущистість – 1,65 відмічена на варіанті досліду за внесення 5 ц/га Нітроамофоски- М. Збільшення дози внесення Нітроамофоски-М дозволяє збільшити продуктивність колоса озимої пшениці. На варіанті де вносили максимальну дозу Нітроамофоски-М маса зерна з 1 колосу була найбільшою і становила 1,18 г, що більше на 0,16 г або на 15,7 % в порівняні з першим варіантом, де озиму пшеницю вирощували без внесення добрив. Підвищення дози внесення Нітроамофоски-М забезпечує зростання врожайності зерна озимої пшениці від 41,6 ц/га до 62,6 ц/га. Однак після збільшення дози добрив після певної межі їх ефективність зменшується. За вирощуванні озимої пшениці економічно обґрунтованим є внесення 3 ц/га Нітроамофоски-М. Це дозволяє отримати найменшу собівартість врожаю – 305,3 грн. за найвищого рівня рентабельності виробництва – 139 %.
Описание: Спеціальність 201 «Агрономія»
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/212
Располагается в коллекциях:ОС «Магістр» / Master's degree

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Диплом Прокопенко.pdfКваліфікаційна робота999,2 kBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.