Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/738
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorДрозд, Юліанна Іванівна-
dc.date.accessioned2023-06-26T21:15:09Z-
dc.date.available2023-06-26T21:15:09Z-
dc.date.issued2023-
dc.identifier.citationДрозд Ю.І. Вплив біологічних властивостей сортів гороху посівного на стійкість до хвороб та їх урожайність в умовах приватного сільськогосподарського підприємства «Агрофірма «Горуцька»» Львівської області.Львів,2023. 90 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/738-
dc.description202 «Захист і карантин рослин»uk_UA
dc.description.abstractУ роботі вивчався вплив біологічних властивостей сортів гороху посівного Мадонна і Готівський на стійкість до хвороб та їх урожайність при передпосівному протруюванні зерна, впродовж 2021-2022 років. Господарство розташоване на північному заході Стрийського району Львівської області в умовах західного Лісостепу України. Проводилися дослідження на середньо-суглинкових темно-сірих ґрунтах. Польові дослідження закладались при нормі висіву насіння гороху 1,2 млн. схожих насінин на 1 га., в триразовому повторенні. Довжина вегетаційного періоду на варіантах без протруювання насіння була коротшою на 2 дні, ніж на варіантах із протруюванням насіння. В фазу повних сходів на варіантах без протруювання насіння польова схожість зерна становила відповідно у сорту Мадонна – 81,9%, у сорту Готівський ‒ 82,8%, а на варіантах із протруюванням насіння відповідно у сорту Мадонна ‒ 91,9-92,4%, а у сорту Готівський ‒ 92,2-92,7%. У сорту Мадонна виживання рослин в кінці вегетації при протруюванні насіння спостерігалося вищим на 10,0-10,5%, а в сорту Готівський ‒ на 10,5-11,5% ніж без протруювання і коливалося в межах від 82,6 до 86,9%. Нами встановлено, що від проростання насіння і до повних сходів, рослини гороху уражувалися в основному такими хворобами, як пероноспороз та кореневі гнилі. При протруюванні насіння в обох сортів гороху спостерігалося ураження рослин грибними хворобами в межах від 1,7 до 3,8% в порівнянні до контролю без протруювання, в якого відсоток ураження рослин становив від 30,7 до 37,9%. 7 В період початку стеблоутворення рослини гороху уражалися такими хворобами, як кореневі гнилі, пероноспороз, аскохітоз та фузаріоз. При протруюванні насіння в обох сортів гороху Мадонна і Готівський ураження рослин всіма грибними хворобами коливалося в межах від 5,9 до 9,1 %, в порівнянні до контролю без протруювання, в якого відсоток ураження рослин всіма хворобами становив відповідно 67,1 % та 56,9 %. В період достигання бобів рослини гороху уражалися такими хворобами, як аскохітоз та фузаріоз. В варіантах при протруюванні насіння в період достигання бобів спостерігалося ураження рослин грибними хворобами в межах від 11,6 до 17,7% в порівнянні до контролю без протруювання, в якого відсоток ураження рослин цими хворобами становив відповідно 39,4% та 34,0%. Врожайність у сортів гороху, в межах досліду за роки проведення наших досліджень коливалася від 4,01т/га до 4,06 т/га на варіантах без протруювання насіння, і до урожайності від 4,59 т/га до 4,76 т/га на варіантах при протруюванні насіння. Найнищий прибуток із 1 га у обох сортів гороху отримано на варіантах, без протруювання насіння - 9585 грн/га. та 10010 грн/га., при цьому рівень рентабельності становив відповідно 39,1% та 40,9%., а на варіантах при протруюванні насіння, прибуток із 1 га коливався в межах від 14515 до 15960 грн/га. при рівні рентабельності відповідно від 59,2% до 65,2%. Для досліджуваних сортів гороху на всіх варіантах коефіцієнт енергетичної ефективності (КЕЕ) коливався в межах досліду від 3,6 до 5,5. Отже, в умовах приватного сільськогосподарського підприємства «Агрофірма «Горуцька»» Львівської області перед посівом обов’язково все насіння потрібно протруювати від хвороб препаратами MAXIM® XL 035 FS та РЕДІГО® М 120 FS, ТН при нормі витрати - 1,0 л/т насіння. Це забезпечує добрий захист не тільки кореневої системи, але і самих рослин гороху, як на початкових фазах росту, так і при подальшій вегетаціїuk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherЛЬВІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ПРИРОДОКОРИСТУВАННЯuk_UA
dc.subjectсортиuk_UA
dc.subjectvarietiesuk_UA
dc.subjectстійкість до хворобuk_UA
dc.subjectdisease resistancеuk_UA
dc.subjectврожайністьuk_UA
dc.subjectproductivityuk_UA
dc.subjectгорохuk_UA
dc.subjectpeasuk_UA
dc.subjectroot rot.uk_UA
dc.subjectroot rotuk_UA
dc.title«Вплив біологічних властивостей сортів гороху посівного на стійкість до хвороб та їх урожайність в умовах приватного сільськогосподарського підприємства «Агрофірма «Горуцька»» Львівської областіuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Располагается в коллекциях:ОС «Бакалавр» / Bachelor's degree

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Дрозд Юліанна Кваліфікаційна робота.pdfКваліфікаційна робота2,38 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.