Please use this identifier to cite or link to this item: https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/462
Title: Облік і контроль біологічних перетворень у садівництві (на прикладі фермерського господарства «Ярко» Львівської області)
Other Titles: Accounting and control of biological transformations in horticulture (on the example of Yarko farm of Lviv region)
Authors: Марчишин, Богдан Ярославович
Keywords: Облік
Accounting
контроль
control
біологічних перетворень
of biological transformations
Issue Date: 2022
Publisher: Львівський національний університет природокористування
Citation: Марчишин Б.Я.Облік і контроль біологічних перетворень у садівництві (на прикладі фермерського господарства «Ярко» Львівської області): магістерська робота. Львів, 2022.110с.
Abstract: АНОТАЦІЯ У кваліфікаційній роботі досліджено питання взаємозв'язку організаційно-технологічних особливостей вирощування саду з методами оцінки біологічних активів та отриманої продукції в результаті біологічних перетворень. Розглянуто номенклатуру статей витрат, які здійснені на вирощування продукції садівництва. Визначено об’єкти обліку витрат, калькуляційні одиниці та об’єкти калькулювання при вирощуванні продукції садівництва. Досліджено ефективність операційної діяльності сільськогосподарського підприємства. Встановлено відповідність стану обліку сучасним технологічним та управлінським запитам. Досліджено економічну сутність та особливості процесу калькулювання собівартості продукції садівництва, а також визначено його роль в системі управління сільськогосподарськими підприємствами. Обґрунтовано необхідність удосконалення документального оформлення якісних показників продукції садівництва. Виокремлено групи витрат на забезпечення якості продукції з урахуванням «концепції всезагального управління якістю», а також стадій планування виробництва, підготовчих технологічних операцій, біологічних перетворень багаторічних насаджень, збирання та зберігання плодів і ягід. Ключові слова: витрати, об’єкти обліку, біологічне перетворення, довгострокові біологічні активи, садівництво, плоди, бухгалтерський облік, документування, упраління, сільське господарство, управлінські запити, рентабельність. SUMMARY In the qualification work, the issue of the relationship between the organizational and technological features of garden cultivation and the methods of assessing biological assets and the products obtained as a result of biological transformations was investigated. The nomenclature of items of expenses, which are spent on the cultivation of horticultural products, has been considered. Cost accounting objects, calculation units and calculation objects for growing horticulture products are defined. The effectiveness of the operational activity of the agricultural enterprise was studied. Compliance of the state of accounting with modern technological and managerial requirements has been established. The economic essence and peculiarities of the process of calculating the cost of horticulture products are studied, and its role in the management system of agricultural enterprises is determined. The necessity of improving the documentation of quality indicators of horticulture products is substantiated. The groups of costs for ensuring the quality of products are singled out, taking into account the «concept of universal quality management», as well as the stages of production planning, preparatory technological operations, biological transformations of perennial plantations, harvesting and storage of fruits and berries. Keywords: costs, accounting objects, biological transformation, long-term biological assets, horticulture, fruits, accounting, documentation, management, agriculture, management inquiries, profitability.
Description: Спеціальність 071 "Облік і оподаткування"
URI: https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/462
Appears in Collections:ОС «Магістр» / Master's degree

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Marchyshyn_mag.pdfКваліфікаційна робота1,1 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.