Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс:
https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/351
Полная запись метаданных
Поле DC | Значение | Язык |
---|---|---|
dc.contributor.author | КУЗЕНКО, Остап Іванович | - |
dc.date.accessioned | 2023-02-23T19:30:12Z | - |
dc.date.available | 2023-02-23T19:30:12Z | - |
dc.date.issued | 2022 | - |
dc.identifier.citation | КУЗЕНКО О.І.Вивчення зернової продуктивності і якості зерна у нових сортів пшениці озимої в умовах західного Лісостепу України: Кваліфікаційна робота. Львів, 2022. 91с. | uk_UA |
dc.identifier.uri | https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/351 | - |
dc.description | Спеціальність 201 Агрономія | uk_UA |
dc.description.abstract | В 2020-2021 р.р. в умовах виробництва - Стрийському філіалі приватного підприємства «Західний Буг» (зона західного Лісостепу України) на сірому опідзоленому ґрунті проведені експериментальні дослідження з вивчення зернової продуктивності і якості зерна у нових сортів пшениці озимої вітчизняної і зарубіжної селекції. Вивчалися наступні сорти: Краєвид (Україна) – контроль), МІП Вишиванка (Україна), МІП Фортуна (Україна), Ронін (Німеччина), Еміл (Німеччина). Експериментальними дослідженнями встановлено, що в середньому за 2020-2021 р.р. врожай зерна найвищим був у нового сорту української селекції МІП Вишиванка – 7,47 т/га, що на 1,55 т/га, або на 26,2 % більше від врожайності зерна контрольного сорту Краєвид – 5,92 т/га. Кращим серед зарубіжних сортів пшениці озимої був сорт німецької селекції Ронін 7,08 т/га. Високу зернову продуктивність забезпечив також новий сорт пшениці озимої вітчизняної селекції МІП Фортуна – 6,77 т/га. Аналіз елементів структури урожаю у досліджуваних сортів пшениці озимої української і зарубіжної селекції показав, що висока продуктивність сорту МІП Вишиванка (Україна) і сорту Ронін (Німеччина) забезпечується, у першу чергу, такими складовими, як довжина колоса, кількість зерен у колосі, їх маса і формуванням більш крупного зерна у порівнянні з контролем та іншими досліджуваними сортами. Встановлено, що при рівні інших факторів, конкретний сорт визначає рівень нагромадження у зерні озимої пшениці як білку, так і сирої клейковини, що визначає їх борошномельні і хлібопекарські якості. Кращими за цими показниками були сорти української селекції Краєвид і МІП Вишиванка, які за нагромадженням білка та клейковини можуть давати зерно, яке відповідає вимогам І класу групи А за ДСТУ 3768:2010. Сорти пшениці озимої німецької селекції Ронін та Еміл за якістю зерна поступаються нашим вітчизняним, і тому їх зерно доцільніше використовувати на фуражні цілі. За даними досліджень, у виробничих умовах найвищу стійкість проти шкідливих грибних хвороб пшениці озимої (борошниста роса, бура іржа, фузаріоз колоса) впродовж вирощування у 2020-2021 рр. проявили нові сорти української селекції МІП Вишиванка і МІП Фортуна та сорт німецької селекції Ронін, стійкість яких складала 8-9 балів за міжнародною 9-ти бальною шкалою. На основі вивчення зернової продуктивності і якості зерна у нових сортів пшениці озимої української і зарубіжної (німецької) селекції та визначення основних економічних та енергетичних показників їх вирощування, пропонується Стрийському відділенню ПП «Західний Буг» Львівської області на сірих опідзолених ґрунтах розширювати посіви під новими українським сортом Ронін. | uk_UA |
dc.language.iso | other | uk_UA |
dc.publisher | Львівський національний аграрний університет | uk_UA |
dc.subject | озима пшениця | uk_UA |
dc.subject | winter wheat | uk_UA |
dc.subject | нові сорти | uk_UA |
dc.subject | new varieties | uk_UA |
dc.subject | українські сорти | uk_UA |
dc.subject | Ukrainian varieties | uk_UA |
dc.subject | зарубіжні сорти | uk_UA |
dc.subject | foreign varieties | uk_UA |
dc.subject | врожай зерна | uk_UA |
dc.subject | grain yield | uk_UA |
dc.subject | якість зерна. | uk_UA |
dc.subject | grain quality | uk_UA |
dc.title | Вивчення зернової продуктивності і якості зерна у нових сортів пшениці озимої в умовах західного Лісостепу України | uk_UA |
dc.title.alternative | The study of wheat products and quality of wheat of the new sorts of winter wheat in the conditions of western forest steppe zone of Ukraine | uk_UA |
dc.type | Other | uk_UA |
Располагается в коллекциях: | ОС «Магістр» / Master's degree |
Файлы этого ресурса:
Файл | Описание | Размер | Формат | |
---|---|---|---|---|
ДР Кузенко 2022.pdf | Кваліфікаційна робота | 1,95 MB | Adobe PDF | Просмотреть/Открыть |
Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.