Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/351
Назва: Вивчення зернової продуктивності і якості зерна у нових сортів пшениці озимої в умовах західного Лісостепу України
Інші назви: The study of wheat products and quality of wheat of the new sorts of winter wheat in the conditions of western forest steppe zone of Ukraine
Автори: КУЗЕНКО, Остап Іванович
Ключові слова: озима пшениця
winter wheat
нові сорти
new varieties
українські сорти
Ukrainian varieties
зарубіжні сорти
foreign varieties
врожай зерна
grain yield
якість зерна.
grain quality
Дата публікації: 2022
Видавництво: Львівський національний аграрний університет
Бібліографічний опис: КУЗЕНКО О.І.Вивчення зернової продуктивності і якості зерна у нових сортів пшениці озимої в умовах західного Лісостепу України: Кваліфікаційна робота. Львів, 2022. 91с.
Короткий огляд (реферат): В 2020-2021 р.р. в умовах виробництва - Стрийському філіалі приватного підприємства «Західний Буг» (зона західного Лісостепу України) на сірому опідзоленому ґрунті проведені експериментальні дослідження з вивчення зернової продуктивності і якості зерна у нових сортів пшениці озимої вітчизняної і зарубіжної селекції. Вивчалися наступні сорти: Краєвид (Україна) – контроль), МІП Вишиванка (Україна), МІП Фортуна (Україна), Ронін (Німеччина), Еміл (Німеччина). Експериментальними дослідженнями встановлено, що в середньому за 2020-2021 р.р. врожай зерна найвищим був у нового сорту української селекції МІП Вишиванка – 7,47 т/га, що на 1,55 т/га, або на 26,2 % більше від врожайності зерна контрольного сорту Краєвид – 5,92 т/га. Кращим серед зарубіжних сортів пшениці озимої був сорт німецької селекції Ронін 7,08 т/га. Високу зернову продуктивність забезпечив також новий сорт пшениці озимої вітчизняної селекції МІП Фортуна – 6,77 т/га. Аналіз елементів структури урожаю у досліджуваних сортів пшениці озимої української і зарубіжної селекції показав, що висока продуктивність сорту МІП Вишиванка (Україна) і сорту Ронін (Німеччина) забезпечується, у першу чергу, такими складовими, як довжина колоса, кількість зерен у колосі, їх маса і формуванням більш крупного зерна у порівнянні з контролем та іншими досліджуваними сортами. Встановлено, що при рівні інших факторів, конкретний сорт визначає рівень нагромадження у зерні озимої пшениці як білку, так і сирої клейковини, що визначає їх борошномельні і хлібопекарські якості. Кращими за цими показниками були сорти української селекції Краєвид і МІП Вишиванка, які за нагромадженням білка та клейковини можуть давати зерно, яке відповідає вимогам І класу групи А за ДСТУ 3768:2010. Сорти пшениці озимої німецької селекції Ронін та Еміл за якістю зерна поступаються нашим вітчизняним, і тому їх зерно доцільніше використовувати на фуражні цілі. За даними досліджень, у виробничих умовах найвищу стійкість проти шкідливих грибних хвороб пшениці озимої (борошниста роса, бура іржа, фузаріоз колоса) впродовж вирощування у 2020-2021 рр. проявили нові сорти української селекції МІП Вишиванка і МІП Фортуна та сорт німецької селекції Ронін, стійкість яких складала 8-9 балів за міжнародною 9-ти бальною шкалою. На основі вивчення зернової продуктивності і якості зерна у нових сортів пшениці озимої української і зарубіжної (німецької) селекції та визначення основних економічних та енергетичних показників їх вирощування, пропонується Стрийському відділенню ПП «Західний Буг» Львівської області на сірих опідзолених ґрунтах розширювати посіви під новими українським сортом Ронін.
Опис: Спеціальність 201 Агрономія
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/351
Розташовується у зібраннях:ОС «Магістр» / Master's degree

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
ДР Кузенко 2022.pdfКваліфікаційна робота1,95 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.