Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/2084
Название: Вплив удобрення на урожайність і якість буряка столового
Другие названия: Effect of fertilisation on the yield and quality of beetroot
Авторы: Скрипець, Іван Богданович
Ключевые слова: буряк столовий
beetroot
мінеральне живлення
mineral nutrition
урожайність
yield
якість
quality
товарність
marketability
комплексні мінеральні добрива
complex mineral fertilizers
економічна ефективність
economic efficiency
Дата публикации: 2024
Издательство: Львівський національний університет природокористування
Библиографическое описание: Скрипець І. Б. Вплив удобрення на урожайність і якість буряка столового. Кваліфікаційна робота. Львів, 2024, 88 с.
Краткий осмотр (реферат): Впродовж 2023–2024 рр. в умовах приватного підприємства «Аграрний острів» на темно-сірих опідзолених середньосуглинкових ґрунтах вивчали ефективність застосування удобрення за вирощування буряка столового. Метою досліджень було вивчити вплив різних норм комплексних мінеральних добрив Нітроамофоски-М на урожайність, товарність та якість буряка столового гібриду Монті F1 голландської селекції. Вивчали наступні рівні удобрення, кг/га д.р.: 1) Без добрив (контроль); 2) Фон – N60; 3) Фон + N18P36K44; 4) Фон + N36P72K88; 5) Фон + N54P108K132; 6) Фон + N72P144K176. Встановлено, що найвищу врожайність (53,8 т/га) коренеплодів буряка столового одержали за внесення мінеральних добрив Нітроамофоски-М в нормі N72Р144К176 кг/га д.р. Найвищий вихід товарних коренеплодів буряка столового одержали за внесення мінеральних добрив в нормах N54P108K132 та N72P144K176 – 96,0%. Виявлено, що за внесення мінеральних добрив в нормі N54P108K132 кг/га д.р. відзначено високий вміст сухих речовин (13,2%), суми цукрів (11,8%). Вміст нітратів не перевищував ГДК. Найвищий розмір чистого прибутку (294894 грн з 1 га), рівень рентабельності (133,4%) та коефіцієнт біоенергетичної ефективності (1,81) одержали за внесення нових комплексних мінеральних добрив Нітроамофоски-М в нормі N72P144K176 кг/га д.р. За внесення Нітроамофоски-М в нормі N54P108K132 кг/га відзначали найкращу якість продукції буряка столового. During 2023 – 2024, the effectiveness of fertilizer application for the cultivation of table beets was studied on dark gray podzolized medium loamy soils at the private enterprise Agrarian Island. The aim of the research was to study the effect of different rates of complex mineral fertilizer Nitroammophoska-M on the yield, marketability and quality of table beet of the Monty F1 hybrid of Dutch selection. The following fertilization levels were studied, kg/ha per year: 1) No fertilizer (control); 2) Background – N60; 3) Background + N18P36K44; 4) Background + N36P72K88; 5) Background + N54P108K132; 6) Background + N72P144K176. It was found that the highest yield (53.8 t/ha) of table beet roots was obtained by applying Nitroammophoska-M mineral fertilizer at the norm of N72P144K176 kg/ha d.p.a. The highest yield of marketable table beetroots was obtained by applying mineral fertilizers at the norms of N54P108K132 and N72P144K176 – 96.0%. It was found that the application of mineral fertilizers at the norm of N54P108K132 kg/ha d.m. showed a high content of dry matter (13.2%) and the sum of sugars (11.8%). The nitrate content did not exceed the MPC. The highest net profit (294894 uah per 1 ha), profitability (133.4%) and bioenergy efficiency coefficient (1.81) were obtained by applying new complex mineral fertilizers Nitroammophoska-M at the norm of N72P144K176 kg/ha p.a. The best quality of table beet products was noted for the application of Nitroammophoska-M at the norm of N54P108K132 kg/ha.
Описание: ОПП «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» РВО «магістр»
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/2084
Располагается в коллекциях:ОС «Магістр» / Master's degree

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Skrypets_mag.pdfКваліфікаційна робота1,24 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.