Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/2081
Полная запись метаданных
Поле DCЗначениеЯзык
dc.contributor.authorРудківський, Сергій Петрович-
dc.date.accessioned2025-01-14T09:48:51Z-
dc.date.available2025-01-14T09:48:51Z-
dc.date.issued2024-
dc.identifier.citationРудківсьий С. П. Порівняльна оцінка сортів петрушки кореневої. Кваліфікаційна робота. Львів, 2024, 90 с.uk_UA
dc.identifier.urihttps://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/2081-
dc.descriptionОПП «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» РВО «магістр»uk_UA
dc.description.abstractПротягом 2023 – 2024 рр. в умовах фермерського господарства «Тріумф» на темно-сірих опідзолених ґрунтах проводилися дослідження з вивчення порівняльної оцінки сортів петрушки кореневої вітчизняної та іноземної селекції за комплексом агробіологічних ознак (динамікою наростання маси коренеплодів, урожайністю, товарністю продукції, біохімічним складом продукції, вмістом нітратів), економічною ефективністю. Предметом дослідження були сорти петрушки: 1) Харків’янка (контроль); 2) Алба; 3) Арат; 4) Коніка; 5) Кінга. Встановлено, що найбільшу середню масу коренеплодів петрушки забезпечив голландський сорт Арат (148 г) та німецький сорт Коніка (137 г). У вітчизняного сорту Харків’янка цей показник був найнижчим і становив 86 г. Найвищу врожайність коренеплодів петрушки відзначали у голландського сорту Арат (33,7 т/га) та німецького сорту Коніка (31,8 т/га). У чеського сорту Алба врожайність становила 26,2 т/га, а польського сорту Кінга – 24,1 т/га. Виявлено, що найвищий вихід товарних коренеплодів відзначали у сорту Арат (92%) та Коніка (91%). Визначено високий вміст сухих речовин у сорту Коніка (23,4%) та Арат (22,8%). Вміст нітратів в коренеплодах петрушки у всіх досліджуваних сортах не перевищував ГДК. Розрахунки економічної ефективності показали, що голландський сорт Арат забезпечив найвищий чистий прибуток 940230 грн./га та рівень рентабельності 230,6%. During 2023 – 2024, in the conditions of the Triumph farm on dark gray podzolic soils, research was conducted to study the comparative evaluation of root parsley varieties of domestic and foreign selection by a set of agrobiological traits (dynamics of root mass growth, yield, marketability, biochemical composition of products, nitrate content), and economic efficiency. The subject of the study was parsley varieties: 1) Kharkivianka (control); 2) Alba; 3) Arat; 4) Konika; 5) Kinga. It was found that the Dutch variety Arat (148 g) and the German variety Konika (137 g) provided the highest average weight of parsley roots. In the domestic variety Kharkivyanka, this figure was the lowest and amounted to 86 g. The highest yields of parsley roots were recorded in the Dutch variety Arat (33.7 t/ha) and the German variety Konika (31.8 t/ha). The Czech variety Alba had a yield of 26.2 t/ha, and the Polish variety Kinga – 24.1 t/ha. It was found that the highest yield of marketable roots was observed in the Arat (92%) and Konika (91%) varieties. A high content of dry matter was determined in the varieties Konika (23.4%) and Arat (22.8%). The content of nitrates in parsley roots in all studied varieties did not exceed the MPC. Calculations of economic efficiency showed that the Dutch variety Arat provided the highest net profit of 940230 uah/ha and a profitability level of 230.6%.uk_UA
dc.language.isootheruk_UA
dc.publisherЛьвівський національний університет природокористуванняuk_UA
dc.subjectпетрушка кореневаuk_UA
dc.subjectroot parsleyuk_UA
dc.subjectсортuk_UA
dc.subjectvarietyuk_UA
dc.subjectгібридuk_UA
dc.subjecthybriduk_UA
dc.subjectурожайністьuk_UA
dc.subjectyielduk_UA
dc.subjectякістьuk_UA
dc.subjectqualityuk_UA
dc.subjectтоварністьuk_UA
dc.subjectmarketabilityuk_UA
dc.subjectекономічна ефективністьuk_UA
dc.subjecteconomic efficiencyuk_UA
dc.titleПорівняльна оцінка сортів петрушки кореневоїuk_UA
dc.title.alternativeComparative evaluation of parsley root varietiesuk_UA
dc.typeOtheruk_UA
Располагается в коллекциях:ОС «Магістр» / Master's degree

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Rudkivskyi_mag.pdfКваліфікаційна робота1,4 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.