Пожалуйста, используйте этот идентификатор, чтобы цитировать или ссылаться на этот ресурс: https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/2081
Название: Порівняльна оцінка сортів петрушки кореневої
Другие названия: Comparative evaluation of parsley root varieties
Авторы: Рудківський, Сергій Петрович
Ключевые слова: петрушка коренева
root parsley
сорт
variety
гібрид
hybrid
урожайність
yield
якість
quality
товарність
marketability
економічна ефективність
economic efficiency
Дата публикации: 2024
Издательство: Львівський національний університет природокористування
Библиографическое описание: Рудківсьий С. П. Порівняльна оцінка сортів петрушки кореневої. Кваліфікаційна робота. Львів, 2024, 90 с.
Краткий осмотр (реферат): Протягом 2023 – 2024 рр. в умовах фермерського господарства «Тріумф» на темно-сірих опідзолених ґрунтах проводилися дослідження з вивчення порівняльної оцінки сортів петрушки кореневої вітчизняної та іноземної селекції за комплексом агробіологічних ознак (динамікою наростання маси коренеплодів, урожайністю, товарністю продукції, біохімічним складом продукції, вмістом нітратів), економічною ефективністю. Предметом дослідження були сорти петрушки: 1) Харків’янка (контроль); 2) Алба; 3) Арат; 4) Коніка; 5) Кінга. Встановлено, що найбільшу середню масу коренеплодів петрушки забезпечив голландський сорт Арат (148 г) та німецький сорт Коніка (137 г). У вітчизняного сорту Харків’янка цей показник був найнижчим і становив 86 г. Найвищу врожайність коренеплодів петрушки відзначали у голландського сорту Арат (33,7 т/га) та німецького сорту Коніка (31,8 т/га). У чеського сорту Алба врожайність становила 26,2 т/га, а польського сорту Кінга – 24,1 т/га. Виявлено, що найвищий вихід товарних коренеплодів відзначали у сорту Арат (92%) та Коніка (91%). Визначено високий вміст сухих речовин у сорту Коніка (23,4%) та Арат (22,8%). Вміст нітратів в коренеплодах петрушки у всіх досліджуваних сортах не перевищував ГДК. Розрахунки економічної ефективності показали, що голландський сорт Арат забезпечив найвищий чистий прибуток 940230 грн./га та рівень рентабельності 230,6%. During 2023 – 2024, in the conditions of the Triumph farm on dark gray podzolic soils, research was conducted to study the comparative evaluation of root parsley varieties of domestic and foreign selection by a set of agrobiological traits (dynamics of root mass growth, yield, marketability, biochemical composition of products, nitrate content), and economic efficiency. The subject of the study was parsley varieties: 1) Kharkivianka (control); 2) Alba; 3) Arat; 4) Konika; 5) Kinga. It was found that the Dutch variety Arat (148 g) and the German variety Konika (137 g) provided the highest average weight of parsley roots. In the domestic variety Kharkivyanka, this figure was the lowest and amounted to 86 g. The highest yields of parsley roots were recorded in the Dutch variety Arat (33.7 t/ha) and the German variety Konika (31.8 t/ha). The Czech variety Alba had a yield of 26.2 t/ha, and the Polish variety Kinga – 24.1 t/ha. It was found that the highest yield of marketable roots was observed in the Arat (92%) and Konika (91%) varieties. A high content of dry matter was determined in the varieties Konika (23.4%) and Arat (22.8%). The content of nitrates in parsley roots in all studied varieties did not exceed the MPC. Calculations of economic efficiency showed that the Dutch variety Arat provided the highest net profit of 940230 uah/ha and a profitability level of 230.6%.
Описание: ОПП «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» РВО «магістр»
URI (Унифицированный идентификатор ресурса): https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/2081
Располагается в коллекциях:ОС «Магістр» / Master's degree

Файлы этого ресурса:
Файл Описание РазмерФормат 
Rudkivskyi_mag.pdfКваліфікаційна робота1,4 MBAdobe PDFПросмотреть/Открыть


Все ресурсы в архиве электронных ресурсов защищены авторским правом, все права сохранены.