Please use this identifier to cite or link to this item:
https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/2075
Title: | Агробіологічна оцінка сортів селери коренеплідної |
Other Titles: | Agrobiological assessment of root celery varieties |
Authors: | Андрусик, Роман Романович |
Keywords: | селера коренеплідна celery root сорт variety агробіологічна оцінка agrobiological assessment урожайність yield якість quality товарність marketability |
Issue Date: | 2024 |
Publisher: | Львівський національний університет природокористування |
Citation: | 6. Андрусик Р. Р. Агробіологічна оцінка сортів селери коренеплідної. Кваліфікаційна робота. Львів, 2024, 86 с. |
Abstract: | Протягом 2023 – 2024 рр. в умовах сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю «Горуцьке» на дерново-підзолистих ґрунтах проводилися дослідження з вивчення порівняльної оцінки сортів селери коренеплідної іноземної селекції за комплексом агробіологічних ознак (динамікою наростання маси коренеплодів, урожайністю, товарністю продукції, біохімічним складом продукції, вмістом нітратів), економічною та біоенергетичною ефективністю вирощування. Предметом досліджень були сорти селери кореневої вітчизняної та іноземної селекції: 1) Неон (контроль); 2) Монарх; 3) Отаго; 4) Мерга; 5) Маркіз. Встановлено, що в середньому за роки досліджень найвищу середню масу коренеплодів відмічено у голландського сорту Отаго (747 г) та сорту Маркіз (695 г.). Відповідно, найвищу урожайність коренеплодів селери забезпечили голландський сорт Отаго (46,0 т/га), та сорт Маркіз – 43,1 т/га. Визначено, що високу товарність коренеплодів показав сорт Отаго – 96%, тоді як сорт Неон – 87%. Аналіз якості продукції показав, що найвищий вміст сухих речовин виявлено у сортів Маркіз (18,3%) та Монарх (18,0%). Вміст цукру коливався від 2,9% (сорт Неон) до 3,7% (сорт Маркіз). Найвищий вміст аскорбінової кислоти відмічено у сорту Маркіз (28,9 мг/100г), тоді як у сорту Отаго цей показник складав 27,0 мг/100г. Вміст нітратного азоту у досліджуваних сортів знаходився в межах ГДК. Пропонується вирощувати сорти селери коренеплідної Отаго та Маркіз, які характеризувався високою урожайністю, доброю якістю продукції і забезпечують найкращу економічну ефективність. During 2023 – 2024, in the conditions of the Horutske Agricultural Limited Liability Company, research was conducted on sod-podzolic soils to study the comparative assessment of root celery varieties of foreign selection by a complex of agrobiological characteristics (dynamics of growth of root mass, yield, marketability of products, biochemical composition of products, nitrate content), economic and bioenergetic efficiency of cultivation. The subjects of the research were root celery varieties of domestic and foreign selection: 1) Neon (control); 2) Monarch; 3) Otago; 4) Merga; 5) Marquis. It was established, that on average over the years of research, the highest average weight of root crops was observed in the Dutch variety Otago (747 g) and the Marquis variety (695 g). Accordingly, the highest yield of celery root crops was provided by the Dutch variety Otago (46.0 t/ha), and the variety Marquis – 43.1 t/ha. It was determined that the high marketability of root crops was shown by the variety Otago – 96%, while the variety Neon – 87%. Analysis of product quality showed that the highest dry matter content was found in the varieties Marquis (18.3%) and Monarch (18.0%). The sugar content ranged from 2.9% (variety Neon) to 3.7% (variety Marquis). The highest ascorbic acid content was noted in the variety Marquis (28.9 mg/100g), while in the variety Otago this indicator was 27.0 mg/100g. The content of nitrate nitrogen in the studied varieties was within the MPC. It is proposed to grow the Otago and Marquis varieties of celery, which are characterized by high yields, good product quality, and provide the best economic efficiency. |
Description: | ОПП «Садівництво, плодоовочівництво та виноградарство» РВО «магістр» |
URI: | https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/2075 |
Appears in Collections: | ОС «Магістр» / Master's degree |
Files in This Item:
File | Description | Size | Format | |
---|---|---|---|---|
Andrusyk_mag.pdf | кваліфікаційна робота | 1,26 MB | Adobe PDF | View/Open |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.