Будь ласка, використовуйте цей ідентифікатор, щоб цитувати або посилатися на цей матеріал: https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/1850
Назва: Удосконалення технології основного обробітку ґрунту при вирощуванні буряків цукрових.
Інші назви: Improving the technology of basic soil tillage for sugar beet cultivation
Автори: Курсик, Назар Ігорович
Ключові слова: цукрові буряки
sugar beets
обробіток ґрунту
tillage
оранка
plowing
родючість ґрунту
soil fertility
урожайність
productivity
Дата публікації: 2024
Видавництво: Львівський національний університет природокористування
Бібліографічний опис: Курсик Н.І. Удосконалення технології основного обробітку ґрунту при вирощуванні буряків цукрових. Дубляни, 2024. 77 с.
Короткий огляд (реферат): У ґрунтово-кліматичних умовах Львівської області Львівського району на полі господарства «*************» наведено дослідження з вивчення ефективності способів основного обробітку ґрунту на основні показники родючості ґрунту та продуктивність буряків цукрових. Дослідження виконали на темно-сірому опідзоленому ґрунті легкого гранулометричного складу. Порівнювали традиційний полицевий обробіток на глибину 28-30 см, чизельний обробіток на 28-30 см та дискування на 10-12 см. Встановлено, що найбільший запас продуктивної вологи в ґрунті, найкраща щільність будови, структурно-агрегатний склад, загальна шпаруватість є після оранки на глибину 28-30 см. Використання, як основного обробітку чизелювання та дискування спричиняють зростання забур’яненості посівів відповідно на 37% та 59%. За проведення полицевого обробітку зменшується сира маса бур'янів на 75-94%, а повітряно-суха маса на 70-91%. Максимальна врожайність коренеплодів буряків (72,5 т/га) та вихід цукру (11,12-11,54 т/га) забезпечив варіант, де застосовували оранку. Приріст урожаю становив 2,3-5,6 т/га і є достовірним. На цьому варіанті вартість продукції становить майже 137655 грн/га, собівартість – 737 грн/т, умовно чистий прибуток – 84225 грн/га, а рівень рентабельності – 158%. За використання дискування в системі основного обробітку вихід цукру знижується до 10,69 т/га.
Опис: Спеціальність 201 "Агрономія"
URI (Уніфікований ідентифікатор ресурсу): https://repository.lnup.edu.ua/jspui/handle/123456789/1850
Розташовується у зібраннях:ОС «Магістр» / Master's degree

Файли цього матеріалу:
Файл Опис РозмірФормат 
Kursyk_mag.pdfКваліфікаційна робота1,12 MBAdobe PDFПереглянути/Відкрити


Усі матеріали в архіві електронних ресурсів захищені авторським правом, всі права збережені.